Porraselementit erilaisiin kohteisiin

Ruduksen porrasvalikoimasta löytyy sopivat tuotteet mitä erilaisimpiin kohteisiin. Suorat portaat soveltuvat erinomaisesti porraskäytäviin, joissa porras kiertää hissikuilua tai valoaukkoa. Vähän tilaa vievät kierreportaat sopivat puolestaan etenkin asuin- ja liikerakentamiseen. Betoniportaat ovat luonnollinen ratkaisu myös etenkin kivitalojen huoneistoportaiksi. Porraselementtejä valmistetaan Tuusulassa ja Suonenjoella.

Porraselementtien valmistus käynnistyi Hakaniemessä 1954

Sivupalkillisen Elemento 1:n valmistus alkoi syksyllä 1954, jolloin toimitettiin ensimmäiset elementit silloisen rakennusliike Haka Oy:n rakentamaan taloon Helsingin Roihuvuoreen.  Samaisena vuonna valmistettiin yhteensä 132 kappaletta porraselementtejä. Rakentamistahdin kiivastuessa valmistuskin lisääntyi, vuonna 1972 tehtiin ennätykselliset 7 692 Elemento 1 -porrasta. Tänä päivänä Ruduksen vakiotuotantoon kuuluu jo 18 erilaista Elemento-porrastyyppiä.

Elemento 1 -porraselementin suosio jatkuu

Vuosikymmenten kuluessa Elemento 1 muuttunut alkuperäisestä mitoituksesta normien ja asetusten muuttuessa. Esimerkiksi sivupalkkien vähimmäispaksuuden muutos 42 millimetristä 80 millimetriin. Elemento 1 on edelleen suosittu porrastyyppi. Porraselementin valmistustavassa on helppo huomioida vakiomitoista poikkeavat mittamuutokset. Käytössä se on myös hyvin siivousystävällinen, koska sivupalkit toimivat jalkalistoina estäen seinän likaantumisen ja siivousvesien valumisen. Ympäristövaikutukset huomioiden betoni menestyy erinomaisesti porraselementtien materiaalina.

Vanhat portaat edelleen hyvässä kunnossa

Kohteessa Roihuvuorentie 6 porraselementtien kelpoisuus on todettu vielä 50 vuoden jälkeenkin. Hyvin hoidettuna mosaiikkipinta kestää kovaakin kulutusta ja on erittäin pitkäikäinen.

Ota yhteyttä